Nackareservaten invigda

dsc00054Erik Langby, kommunstyrelsens ordförande i Nacka, invigde lördagen den 16 maj 2009 Nackareservaten som just naturreservat. Detta tillsammans med Stockholms stads finansborgarråd Sten Nordin (m) och stadsdelnämndens ordförande Billy Östh (m). Området, som ägs av Stockholm men ligger både i Nacka och Stockholm, har varit friluftsområde sedan 1920-talet och i folkmun kallats just ”Nackareservatet” i alla år trots att det först nu blivit naturreservat enligt gällande lagstiftning.

Erik passade på att, som ofta annars, ta en promenad med hunden i området och denna dag ställa stegen till Björkhagen, där invigningen hölls i anslutning till Markuskyrkan.  För Erik och Sten var det extra roligt eftersom de tog i hand på detta arbete i början av april 2002 (se artikel i NVP 9 april 2002). Sten var då gatu- och fastighetsborgarråd och därmed då i Stockholm ansvarig för dessa frågor. Nu kunde de båda gemensamt glädjas åt att ett framgångsrikt arbete lett i mål. ”I Nacka arbetar vi sedan mycket länge för att vårda och skydda naturen, så för vår del blir detta kommunens 10:e naturreservat” säger Erik i en kommentar och fortsätter: ”I det som nu blir reservat har jag själv som grabb lärt mig simma, här har jag sprungit många orienteringar på idrottsdagar i skolan och här rör jag mig mycket nu för tiden.

En höjdpunkt på senare tid var att på Dammtorpssjön på Juldagen få åka skridskor på nyfrusen, 3 cm is som precis bar. Nackareservatet har mycket att ge både sommar, höst, vinter och vår.