Skolval Nacka: Nästan alla elever kommer in på sitt förstahandsval 2024!

Nackas skolor är bland de bästa i Sverige, och våra elever har genomgående höga resultat. Så ska vi fortsätta ha det. För oss är möjligheten för elever och vårdnadshavare att välja skola väldigt viktig. Färsk statistik från årets skolval visar att nästan alla elever kommer in på den skola de vill.

Klicka på bilden för att komma till inlägget på Facebook, där du kan kommentera händelsen

I år fick hela 92,2% av eleverna plats på den skola de sökt i första hand, visar den första sammanställningen av årets skolval för måsteväljare. Det är fler än förra året. Nästan alla fick plats på något av sina topp 3-val, och alla sjuor som sökt en kommunal skola i första hand fick plats på sitt förstahandsval.

Att nästan alla våra elever får plats på den skola de vill gå på är ett tecken på att skolvalet fungerar väl i Nacka. Det finns ett gott utbud på bra skolor att välja mellan. Vilken skola man som vårdnadshavare eller elev väljer kan bero på flera orsaker, kanske ligger den skolan närmast, har en undervisningsform som passar eller så går ens syskon eller kompisar där. Oavsett, är det viktigt för oss att så många som möjligt får gå i den skolan de vill, oavsett om man bott här länge eller är helt nyinflyttad, säger Eivor Örenmark (M), ordförande i Utbildningsnämnden i Nacka.

Fakta

  • 2023 fick sk. Måsteväljare 89,9 % sitt förstahandsval, 2024 ökade det till 92,2 %.
  • Måsteväljare är de som ska börja förskoleklass och elever som går i en skola som inte har den årskurs de ska gå i.
  • Bland de som ska börja förskoleklass fick 91,3 % plats på skolan som de sökt i första hand.
  • För de blivande sjuorna fick 95,4 % sitt förstaval i år, och alla som sökt en kommunal skola som nummer ett fick sitt förstahandsval.

Nackamoderaternas politik för Skola & Förskola

Om Eivor Örenmark

Eivor Örenmark, ordförande i utbildningsnämnden och ledamot i kommunfullmäktige.
Bor i Björknäs.

Se fler företrädare här: Våra företrädare