Skräpdykning i Glasbrukssjön

Igår träffade vi eldsjälen och nackabon Mokhliss Elkiraa för att rensa botten på Glasbrukssjön från skräp. Volontärer likt Mokhliss är ett viktigt komplement till kommunens insatser. Han gör en fantastisk insats med att rensa skräp i många av Nackas sjöar. En sann miljöhjälte.

Kommunen arbetar med flera insatser för en renare utemiljö, bland annat kontrolleras vattnet runt badbryggor och hopptorn inför badsäsongen för att undvika skador.

Nacka driver ett projekt för att rena sjöarna Bagarsjön, Ältasjön, Myrsjön, samt insatser i Baggensfjärden. Natur och Trafiknämnden tog även ett initiativ för att under hösten skanna av Nackas kust efter farliga objekt exempelvis bilar och vrak.

-Det är vansinnigt vad människor slänger i och runt om vattnet, idag hittade vi bland annat en ugnsplåt, cykeldelar och en drös med flaskor och burkar säger Filip Wiljander, kommunalråd.

Peter Zethraeus, kommunalråd samt ordförande i Natur och trafiknämnden i Nacka hyllar Mokhliss insatser:
-Det är inte bara viktigt för att få bort skräpet ur våra sjöar, utan kanske framför allt att tydliggöra och få fler att reflektera över att inte slänga saker där de inte hör hemma.

Nacka kommun hjälper till genom att transportera bort skräpet samt bistår med arbetshandskar, sopsäckar och rep.

Du kan följa Mokhliss arbete på hans facebooksida, ”Rensning av sjöar i Nacka”