Stärkta rättigheter för våldsutsatta på skyddat boende

Från den 1 april i år stärkts rättigheterna för vuxna och barn som placeras på skyddade boenden.

Den nya lagen, som tillkom på den moderatledda regeringens initiativ, innebär en kvalitetssäkring av skyddade boenden, möjlighet att begränsa umgängesrätten för den våldsamma vårdnadshavaren och gör barnen till egna rättighetsbärare. Den vårdnadshavare som utsätter sin partner eller barn för våld behöver inte längre ge samtycke för att också barnet ska kunna placeras i ett skyddat boende, vilket tidigare var fallet. Det blir bättre för brottsoffren och sämre för förövaren.

Klicka på bilden för att komma till inlägget på Facebook, där du även kan kommentera.

– Det är för de många tusentals som utsätts för våld som det här är viktigt. De lever i en extremt utsatt situation. Med den nya lagen blir det enklare för oss att arbeta för ett liv fritt från våld. Inget barn ska behöva bevittna våld, men tidigare har den våldutövande partnern behövt samtycka för att vi också ska kunna placera barnet i ett skyddat boende. Det var helt galet. Vi har väldigt många bra skyddade boenden för våldsutsatta, och nu får vi ytterligare verktyg i det här arbetet, säger Filip Wiljander (M), socialnämndens ordförande.

Förutom att stärka skyddet för våldsutsatta, stärks även skyddet mot oseriösa aktörer och välfärdsbrottslighet genom krav på tillstånd för att kunna driva ett skyddat boende. Du kan läsa mer på regeringens hemsida: Ny reform stärker våldsutsatta i skyddat boende

Om Filip Wiljander

Filip Wiljander, kommunalråd och socialnämndens ordförande i Nacka.
Bor i Järla Sjö.

Läs mer om Filip här: Filip Wiljander