Ett Nacka där vi tar hand om varandra – LSS Nacka

Förra veckan invigdes ett nybyggt LSS-boende på Nya Gatan, mitt i Centrala Nacka. Det är en del i Moderaternas ambition om att skapa en kommun där alla får plats och där vi tar hand om varandra. Filip Wiljander (M), socialnämndens ordförande invigde boendet och fick under juliga former träffa boende och medarbetare i den nya samlingslokalen.

Klicka på bilden för att komma till inlägget på facebook, där du även kan kommentera nyheten.

– Om Nacka ska vara en kommun där vi tar hand om varandra, ska det finnas boenden för alla, även de som behöver omsorg enligt LSS. Annars tvingas våra ungdomar med LSS-behov bo kvar hemma, eller flytta långt från sin familj och vänner i Nacka.

Filip Wiljander, kommunalråd och ordförande i socialnämnden

Det här är det senaste LSS-boendet som invigts, och det drivs av kommunen. Nu finns det hela 23 service- och gruppbostäder för personer med LSS i Nacka. LSS-boenden i centrala lägen är en självständighetsinvestering, menar Filip Wiljander:

– En av de nyinflyttade som jag träffade berättade stolt om sitt jobb nere i Järla Sjö, dit hon härifrån kunde ta sig helt själv utan hjälp från någon annan. Läget gör att hon har nära till familjen och kan ta sig till vänner och aktiviteter med bussen. Ja, det kostar mer för oss att bygga, men det är oerhört viktigt. I andra kommuner placeras LSS-boenden långt ifrån goda kommunikationer. I Nacka skapar vi en valfrihet för var man vill bo: mer lantligt, i villaområden, eller centralt. För mig är den främsta drivkraften att skapa ett Nacka där vi tar hand om varandra och det alla våra invånare möjligheter utefter sina förutsättningar.

Filip Wiljander, kommunalråd och ordförande i socialnämnden

Fakta om LSS i Nacka:

  • 💙 Bostad med särskild service, ”LSS-boenden”, är till för de som på grund av en funktionsnedsättning inte klarar av att bo hemma. Där ingår fast bemanning och omvårdnad.
  • 💙 I Nacka finns det både boenden för de som klarar sig mer självständigt och de som behöver mer omfattande hjälp. Det finns även boenden både för vuxna och barn.
  • 💙 Du kan jämföra olika boenden på Nacka kommuns hemsida, både kommunala och privata utövare finns med i jämföraren. LÄNK

Hör Filip berätta om besöket här:

Klicka på bilden för att komma till filmen.

Fler nyheter om välfärd

Om Filip Wiljander

Filip Wiljander, kommunalråd och socialnämndens ordförande i Nacka.

Läs mer om Filip här: Filip Wiljander